De sabeltandtijger

Smilodon X

De sabeltandtijger wordt vaak gezien als voorloper van de tijger, maar dat is hij nochtans niet. Wel zijn ze aan elkaar verwant, aangezien hun familie, die van de felidae (katachtigen), gelijk is. Hun genus (niet te verwarren met gender, geslacht) is nochtans verschillend.

De volledige naam van de sabeltandtijger is Animalia Chordata Mammalia Carnivora Felidae Smilodon X*. In de volksmond: Dieren Chordadieren Zoogdieren Carnivoren Katachtigen Sabeltandkatten X*. De subfamilie is overigens de Machairodontinae, of grote katten, die later vervangen zijn door de Pantherinae, de subfamilie van de hedendaagse tijgers.

* Voor 'X' dient de naam van de respectievelijke soort ingevuld te worden, zie verder.

Smilodon is slechts het genus van de soort; we kunnen de smilodon dus ook nog onderverdelen in 3 soorten:

Voeding en jachtgewoonten

De Sabeltandtijger voedde zich vooral met de grotere oerdieren: bison, herten, elanden, wilde paarden,mastodonten en jongen van mammoeten. Dit zijn allemaal zeer grote prooien. De jachttechniek is dan ook alleen op deze prooien toegespitst. Het verschil tussen tijgers en sabeltandtijgers zit vooral in de zeer lange hoektanden van de sabeltandtijger (bij de Smilodon Populator werden die zelfs tot 28cm). Deze wijziging zorgt echter voor een volledig ander jachtpatroon, omdat de tijger vooral op kleinere prooidieren mikt. De smilidon gebruikt zijn voorpoten om zijn prooi tegen de grond te krijgen. Vervolgens gebruikt hij zijn lange tanden om de slagader in de nek te doorboren, met een zeer snelle dood als gevolg. Hij gebruikt zijn tanden niet, zoals de tijger, om zijn prooi te verstikken, want daarvoor zijn de tanden veel te broos en breekbaar. Het feit dat hij zich enkel voedt met grotere dieren is waarschijnlijk de reden waarom hij uitgestorven is, toen deze niet langer beschikbaar waren.

De soorten

Smilodon Gracilis

Deze soort leefde 2,5 miljoen tot 50 000 jaar geleden (Plioceen en Pleistoceen). Men vermoedt dat de andere 2 soorten uit deze zijn ontstaan. Het is dan ook de kleinste en de tengerste (55 tot 100 kg) van de drie.

Smilodon Fatalis

Deze soort leefde 1,6 miljoen tot 10 000* jaar geleden (Plioceen). Deze soort kwam voor in wat nu Noord-Amerika en Zuid-West-Amerika is. Deze soort wordt soms onderverdeeld in Smilodon Californicus en Smilodon Floridus. De Smilodon Fatalis zou tussen de 160 en 220 kg hebben gewogen.

Smilodon Populator

Deze soort leefde 1 miljoen tot 10 000* jaar geleden (Pleistoceen). Deze soort kwam voor in Oost-Amerika en was de grootste en zwaarste (gemiddeld 200 tot 300 kg) soort van de drie.

* Einde van het Würm, de zesde en laatste ijstijd. Vermoedelijk is dat ook de reden waarom ze zijn uitgestorven.